Sistem saati: 09 Eylül 2010, 08:33

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 24 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Ayağımızın Tuzuyla Geldik! (Tuz Gölü'ne Sadakat!)
İletiTarih: 20 Eylül 2008, 23:14 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

Merhaba Bisikletseverler,

20 Eylül Pazar günü Doğa Derneği ve Atlas Dergisi, yok olmak üzere olan Tuz Gölü’ne dikkat çekmek için "Tuz Gölü’ne Sadakat Yolculuğu" düzenledi. Bisikletler ile destek olmamız için bu etkinliğe davet edildiğimiz için, organizasyona PedalSesi Bisiklet Topluluğu olarak Ankara'dan katıldık.

Suyun yanlış kullanımı nedeniyle son günlerini yaşayan 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü gerekli önlemler alınmadığı takdirde tümüyle yok olma tehlikesi altında. Türkiye'nin 305 Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan Tuz Gölü, sanılanın aksine küresel ısınma sonucunda değil yanlış su politikaları nedeni ile kuruyor. Öyle ki, Tuz Gölü’nün yer aldığı Konya Kapalı Havzası’nda sulama faaliyetleri nedeniyle her yıl bir Tuz Gölü büyüklüğünde su israf ediliyor. Doğa Derneği ve Atlas Dergisi’nin bu yok oluşa dikkat çekmek üzere organize ettiği Tuz Gölü’ne Sadakat Yolculuğu aynı zamanda çözümün mümkün olduğunu da anlatmayı amaçlıyor.

Amacımız Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Tuz Gölü üzerine İMDAT! yazmaktı. Hah bunda ne var ki diyebilirsiniz! Harfleri insanlardan yaptığımızı söylersek galiba işin büyüsü anlaşılır. Yöre halkı ve dernek üyeleri artı bizim gibi bisikletli gönüllüler kullanılarak oluşturulan İMDAT! kelimesinin uçaktan fotoğrafları çekildi. Haberi yakında basında ve internette yer alacaktır. Merkalısına söyleyeyim; biz bisikletçiler "i" harfinin ve ünlemin noktasını oluşturduk.

O zamana kadar bizlerin neler yaşadığı, gölde nasıl turladığı, tuzu ne amaçla kullandığı gibi konulara şahit olmanız için sizleri video ve fotoğraflarla baş başa bırakıyorum.

Önce videomuz yüklenedursun,

Resim

Sabah 6'da hareket edilecekti ve çoğunluk uykusuzdu.
Resim

Resim

Resim

Resim

En uzun benim! Hayır ben!
Resim

Muhabbet için arka tarafa gelen Serci kalıbını hesaba katmayınca koltukların arasına sıkıştı hahahaha.
Resim

Resim

Tuz gölüne ekip otobüsle giderken biz stabilize yolda pedallamayı tercih ediyoruz.
Resim

İnanılmaz kavurucu bir güneş var. Güneş kremlerini ypğurt gibi sürüyoruz.
Resim

Resim

Ve nihayet Tuz Gölü!
Resim

Resim

Hazır fırsatını bulmuşken herkes fotoğraf çektiriyor.
Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Toplu fotoğraf çekimleri için ekipler birleştiriliyor.
Resim

Funda yanıma biraz ufak kaçmış ama olsun. Mesajımız yeter.
Resim

Resim

Resim

Resim

Nermin'den esneme hareketleri,
Resim

Resim

Sığınacak tek bir gölge yok ama işte akıllı kızlar,
Resim

Resim

Serseri mayın gibi o taraf senin bu taraf benim dolanıyoruz uçsuz bucaksız gölde.
Resim

Resim

Dağdan bayırdan iner, yarışlara girer, dümdüz gölde düşer. Garip tabi bu bisikletçiler!
Resim

Dikkatleri çekmeyi başardık. Üstümüze üstümüz egelen fotoğrafçıla riçin bir çok poz veriyoruz. En güzle pozlar tabi ki onlarda. Elimize geçince yayınlayacağız.
Resim

Resim

Resim

Resim

Bir sağaa, bir solaaa...
Resim

Resim

Bir hilal, bir düz çizgi;
Resim

Resim

Bizi en çok üzen, yüreklerimizi dağlayan, neredeyse 2-3 metrede karşılaştığımız bir durum. İşte bu yüzden göl kurumasın, izin vermeyelim diyoruz.
Resim

Resim

Önce bu kadardık,
Resim

Duyan geldi,
Resim

Gören geldi,
Resim

Bak bak bitmiyor, git git güç yetmiyor.
Resim

Resim

Resim

İşte ünlem işaretinin noktası biziz!
Resim

Öhhö bize göre en önemli yeri! Neden? Ünlem dikkat çekmek içindir de onun için hehehehehe...
Resim

Resim

Bir turun ve bir ilkin daha sonuna geldik arkadaşlar. İnşallah çabalar boşa gitmez ve Tuz Göl'ü yok yakınken kurtarılır. Etkinliği düzenleyen Doğa Derneği'ne teşekkür ediyoruz.

Fotoğrafların Devamı Arka Sayfadadır!

Profile bak  
 İleti başlığı: Re: Ayağımızın Tuzuyla Geldik! (Tuz Gölü'ne Sadakat!)
İletiTarih: 20 Eylül 2008, 23:25 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

Doğa Derneği ve Atlas Dergisine böyle bir organizasyonu yaptığı için çok teşekkür ederiz.
Her ne kadar aranızda olamayı çok istesemde olamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu üyelerine de çok çok teşekkürler.

Tek isteğimiz Tuz Gölü kurumasın, Kuşlar yuvasız kalmasın.
Biz Türkiye'nin ikinci büyük gölünü geri istiyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla...

Profile bak  
İletiTarih: 21 Eylül 2008, 06:38 
"Pedal Sesi" Kurucusu
"Pedal Sesi" Kurucusu
Kullanıcı avatarı

Çok güzel bir faaliyet olmuş. Öcelikle Doğa derneğine böyle bir girişime öncülük ettiği için, sonrasında tüm katılımcılara duyarlılığı için teşekkür ederim.

Fotoğrafları görünce 2 sen eöncesine gittim adeta. 2 sene önce 2 gün boyunca oralarda gezme, görme ve inceleme fırsatımış olmuştu.Bu senede sizlerle bu faaliyeti kaçırmazdım lakin şehir dışındaydım. Korunması gereken bir bölge ve kıymeti bilinmesi gereken birş hazine.

Ayaklarınıza sağlık arkadaşlar. Fotoğraflar için teşekkürler kevsercim.

Görüşmek Üzere. .by

Profile bak  
İletiTarih: 21 Eylül 2008, 09:19 
PS Özel Üye
PS Özel Üye
Kullanıcı avatarı

Küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden, 90 yılda yüzde 85 küçülen tuz gölümüz inşallah yapılan bu kıymetli etkinliklerle hayat bulur.

Profile bak E-posta  
İletiTarih: 21 Eylül 2008, 15:21 
Daimi Üye
Daimi Üye
Kullanıcı avatarı

kutlarim ve paylasim icin tesekkur ederim. bazi fotolar cok cok guzel olmus. golun ucsuz bucaksiz sonsuzlugunu cok iyi vermis. ancak yok olmasi ise buyuk bir uzuntu elbette. buna karsi desteklediginiz harete katilmis olmayi cok isterdim. harikasiniz.
not: havadan cekilen fotografi nasil gorebiliriz?

Profile bak  
İletiTarih: 21 Eylül 2008, 15:28 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=haber&id=208

Tuz Gölünün eski günlerine dönmesi dileklerimizle...

Sevgiler... .by

Profile bak  
İletiTarih: 21 Eylül 2008, 21:37 
Normal Üye
Normal Üye
Kullanıcı avatarı

Böyle bir eyleme katılmak ne kadar önemli ve gurur vericiyse,tuz gölünün yakın zamanda
geri dönülemeyecek şekilde yok olacağını bilmekte bir o kadar ızdırap veriyor insana.
Umarım çabalarımız boşa gitmez ve sesimizi duyurmuş oluruz.Ve birileri (birilerinden kasıt
siyasetçiler) bu seslere kulak verirde bir gün oy kaygısından vazgeçerek bir şeyler yapmaya
başlarlar.

Hayatta bazen dua ve temenni etmekten başka yapılacak şeylerde vardır.
O da eyleme geçmek.

Pedalla kalın.

Not:Ben hala bisikletimi yıkamadım.Paslanmaya başlamışmıdır dersiniz:)

Profile bak  
İletiTarih: 21 Eylül 2008, 23:24 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

Buyrun Arkadaşlar,

Resim

Profile bak  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 01:59 
Normal Üye
Normal Üye
Kullanıcı avatarı

Gölün güzelliği, uçsuz bucaksızlığı ve her yerde karşımıza çıkan, aman üstünden geçmeyelim diye tedirgin eden zavallı yavru filamingoların iskeletleri müthiş bir ironiydi. Susuzluktan yavrularını bırakarak yeterince hazırlanamadan göçe çıkan kuşları düşünmek oldukça üzücüydü. Aklıma gelen yegane şey, bizler bir şekilde ve gerekirse savaşarak da olsa ihtiyaçlarımız karşılayıp, bir çıkış yolu bulabilirken, zavallı ve savunmasız hayvanların yapabildiği tek şey umutla bizlerce daha az tahrip edilmiş başka sulak alanlar aramak üzere kaçmak...Eh insan kendi geleceğini de düşünüp oldukça tedirgin oluyor aslında. Yerlilerle yaptığımız sohbetlerde, resimleri çektiğimiz bölgenin yaklaşık bir on yıl önce suyla dolu olduğu, bu mevsimde buraya kadar gelinemediğini ve suların artık geçmişe oranla üç-dört ay öncesinden çekilmeye başladığını öğrendik........
Bu kadar trajediye rağmen zevkli bir gezi oldu. Gölün gerçekten lezzetli olduğunu, domates testiyle kanıtlamış olduk (bkz. Kevserseri's video). Ayrıca manzara muhteşemdi. Acaba bu koca gölde, haritasız, pusulasız ve rehbersiz kalsam ne olurdu diye düşünmek korkuyla karışık bir saygı uyandırıyor doğaya karşı. Ama en güzeli oturup sessizliği dinlemek ve ufka dek uzanan beyaza dalıp gitmek. Mutlaka görülmesi gereken bir mekan. Yalnız seraba dikkat :)
Fotoğraflar için Kevser ve koroya teşekkürler.
Geziyi organize eden Doğa Derneğine de ayrıca teşekkürler.

....SIRADIŞI SPORLAR DERNEĞİ.....www.siradisisporlar.org.......

Profile bak  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 07:28 
Topluluk Yöneticisi
Topluluk Yöneticisi
Kullanıcı avatarı

Bisiklet Hareketinin çevre ve yesil hareketi ile kontaklanmasi..bisikletçilerimizin dogaya sahip çikisi, yok olusa bir anlamda mevcut ulasim politikalarinin yanisira çevre politikalrina karsi çikislari, umut vericidir..Pedaliniza saglik.
sevgilerimle..
ali nejat

Bisiklette bireysel ve dar grupsal degil, kollektif bir örgütsel yapi, birlik ve dayanisma,sonuçta kurumlasmayi getirecektir ki, iste bu gelisim, bisikletli yasamin ülkemizde gelismesinin önünü açip hizlanmasini saglayacaktir..

Profile bak E-posta  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 12:30 
Daimi Üye
Daimi Üye
Kullanıcı avatarı

belki duyulmamistir diye yolluyorum

Merhaba Arkadaslar,
11 Ekim'de bir etkinlik var, katilmayi dusunurseniz bizden de gelenler olabilir. Tanismak icin de iyi bir firsat olabilir. Ne dersiniz?

Cahit TURHAN
(Trakya BisIklet Grubu)

"Kurakligin afet oldugu kabul edilmeli"
Proje yoneticisi meteoroloji muhendisi Volkan Diler de Turkiye'de kuraklikla mucadelede oncelikli adimin kurakligin bir afet olarak kabul edilmesi oldugu icin 11 Ekim'de Buyukcekmece Golu'nde yapilacak etkinligin adinin "Farkinda misiniz? Kuruyoruz" oldugunu soyledi.
Istanbul'un icinde, kurakligin etkilerinin en iyi sekilde gorulecegi yerin Buyukcekmece Golu oldugunu belirten Diler, "Ilk ayagi Buyukcekmece Golu olan etkinlikler, takip eden senelerde, ulkenin dort bir yaninda ayni sorunun yasandigi kuruyan gol yataklarinda devam edecek" diye konustu.
Diler, "Etkinligin amaci, kurakligin bir afet oldugunun, bu afetin ulkemizi ciddi bir sekilde etkisi altina aldiginin farkina varilmasini ve kurakligin sadece yaz aylarinda degil, yil boyu gundemde kalmasini saglamak, kuraklikla mucadelenin temel sarti olan devlet ve sivil toplum isbirligi icin uygun ortam hazirlayabilmek, ilkogretim ve liseler icin kuraklikla mucadelede farkindalik ve kalici bilinc yaratacak alternatif egitim materyalleri uretmektir" dedi.
Buyukcekmece Gol yataginin kuruyan kismina cevreye duyarli binlerce insanin gelmesini beklediklerini ifade eden Diler, "Biz, kurakliga dikkat cekmek ve bu konunun muhataplari olan devlet-sivil toplum is birligini saglayacak uygun platformun olusturulmasina zemin hazirlamaktir" dedi.
Cevrecilerin, kuruyan gol yataginda bir gunlerini gecirecegini belirten Diler, gol yatagi uzerinde kurulu dev sahnede gruplar tarafindan konser verilecegini, golun eski su seviyesini gosteren olcum direkleri ile golun eski ve yeni hallerinin fotograflarinin sergilenecegini kaydetti.

(Daha fazlasi icin:
http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Turki ... u/494207/0)

Profile bak  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 15:11 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

Merhaba Arkadaşlar,

Doğa Derneğinden Murat Ataol'un çekmiş olduğu bir fotoğrafı gönderiyorum.

Resim

Sevgiler...

Profile bak  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 18:26 
Normal Üye
Normal Üye
Kullanıcı avatarı

Serkan Taşdelen yazdı:
Doğa Derneği ve Atlas Dergisine böyle bir organizasyonu yaptığı için çok teşekkür ederiz.
Her ne kadar aranızda olamayı çok istesemde olamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu üyelerine de çok çok teşekkürler.

Tek isteğimiz Tuz Gölü kurumasın, Kuşlar yuvasız kalmasın.
Biz Türkiye'nin ikinci büyük gölünü geri istiyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla...

Sevgili Serkan belki bedenen aramızda değildin ama yüreğin yine bizlerleydi biz bunu biliyorduk...
Doğa adına yokoluş adına koruma adına emeklerin Sn. Güven Eken tarafından (Doğa Derneği Genel Müdürü) bizlere yeniden hatırlatıldı...
Dedim ki ne ulvi görev kendi kendime...

Evet bu sadakat turundan sonra Doğa adına yapılacak daha binlerce harekatın olması gerektiğini katılan tüm arkadaşlarımız bir kez daha anladı ben de dahil...
Göle vardığımız ilk vakit hepimiz afalladık...
Bir su birikintisi aradı gözler...
Sonra derin bir sessizlik başladı...
Kimsenin kimseye haykıramadığı içimizde çığlık çığlık " YOK OLUYOR... YOK OLUYORUZ...FARKINDA DEĞİLİZ... " naraları
Yazık ki ne yazık...
Vah ki ne vah...
Oysaki ne büyük armağandır bedelsiz bizlere bahşedilen...
Oysaki ne büyük hazinedir sahip olduklarımız...
Sabun köpüğü kıvamında ellerimiz arasından kayıp giden milyonlarca armağanımızın yanında sadece birisiydi yok olmak üzere olan ANADOLU'NUN KALBİ...

Profile bak  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 18:59 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

Bugün yerel Konya gazetelerinin birinde "İMDAT!" fotoğrafını görür görmez tuz gölü adına üzüldüm ama sizlerden dolayı gurur duydum.
Bu uyarı eylemine katılan tüm doğa severleri teker teker tebrik ediyorum.
Umarım en kısa zamanda ülkemizdeki tüm insanlar aynı duyarlılığa sahip olurlar.

Pedal basan ayaklarınıza, foto çeken ellerinize sağlık. .by

KOnya'dan selam ve sevgilerimizle.

Profile bak E-posta  
İletiTarih: 22 Eylül 2008, 19:00 
Gezgin
Gezgin
Kullanıcı avatarı

Serkan Taşdelen yazdı:
Merhaba Arkadaşlar,

Doğa Derneğinden Murat Ataol'un çekmiş olduğu bir fotoğrafı gönderiyorum.

Resim

Sevgiler...

En öndeki(sol başta) Sercan'mı? .heh

Profile bak E-posta  
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 24 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz